Assalamualaikum wbt..
Hye semua.. Lama tak update resepi kan.. Malu je, konon2 blog resepi tapi tak update..:p
Kebelakangan ni saya agak occupied dengan durian crepe.. Memandangkan sekarang ni memang menjadi dessert kegilaan.. Alhamdulillah rezeki Allah kan.. Kalau anda semua nak rasa boleh la dapatkan dari online store saya.. :)
Hari ni saya nak share resepi pastry creme. Pastry creme ni kalau kat Malaysia lebih dikenali sebagai custard.. Pastry creme ni boleh digunakan sebagai filling macaron atau filling puff atau filling crepe. Ada macam2 cara membuatnya di internet, so saya nk tambah lagi satu resepi.. Hihi
4 biji kuning telur
90g gula
50g tepung custard
450g susu
100g cream/ whipping cream
Campurkan semua bahan dan sebatikan.
Masak secara double boil. Sentiasa dikacau sehingga adunan kental.
Setelah kental, boleh diangkat dan tutup permukaan custard dengan plastik untuk elak ia ' membentuk kulit'
Sejukkan dan sedia untuk digunakan..
Senangkan?..