Assalamualaikum wbt semua.. hihi lama tak update resepi.. Sempena tahun baru ni kita update resepi pavlova lah.. Ni pertama kali saya buat pavlova sendiri.. Purposely beli blueberry dan strawberry tu pun sebab nak buat pavlova.. Ok sekarang kita tengok resepi yeh :)
100g putih telur ( Anggaran 3 biji telur gred A)
3/4 cawan gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan - saya guna cuka cider
1/2 sudu besar tepung jagung
Oh macam biasa bila melibatkan meringue ni sebarang unsur minyak sila jauhkan dari putih telur tu ya.. Kalau tak dia tak mahu tumbuh tanduk hihi
Pukul putih telur sehingga berbuih.
Masukkan gula dan esen vanilla. Teruskan pukul sehingga bertanduk (stiff peak)
Masukkan cuka dan tepung jagung dan di fold dengan spatula
Alas loyang dengan parchment paper dan letak adunan atas kertas tersebut. Bakar selama 1 jam 15 min dengan 100c.
Biarkan base pavlova dalam oven dengan pintu terbuka selama sejam.
* base pavlova dah ready bila kulit luarnya kering dan bila diusap bunyi crisp crisp..haha
Untuk creamnya saya guna non dairy cream brand Vivo
240g cream
Pukul sampai stiff peak. Letak atas atas meringue yang dah menyejuk. Letak buah2 berry potong dan ngap ngap ngap ngap...
senang je ye sebenarnya? tapi nape dia mahal? sebab buahkah?
ReplyDeleteMungkin la sbb buah..apa2 ltk strawberry kan tiba2 blh jd mahal... Hihihi
Delete