Saturday, September 22, 2012

Resepi #8 : Sambal hitam

Assalamualaikum wbt..
Dah banyak minggu asyik banyak hal je bila weekend.. Weekend ni pun awal pagi dah pegi kenduri di Banting. Dah alang2 pegi Banting, kami terus lah menyinggah ke Pasar Awam Banting nak beli daging tempatan. Bila kat pasar ni mmg syok survey bahan2 masak yang rare.. Hihi so bahan rare kali ini ialah belimbing buluh.

Belimbing buluh ni selalu saya guna dalam masak lemak cili padi. Tapi kali ni saya nak try masak sambal hitam. Resepi saya refer blog Madihaa

Saya buat ;

1 cawan belimbing yg direbus
2 cawan ikan bilis
1 cawan cili padi
2 1/2 biji bawang holland
Gula
Garam
Kicap lemak manis
Minyak untuk menumis

Rebus belimbing dalam periuk tanpa air. Biar ia reneh dlm jusnya sendiri sehingga ia bertukar warna kecoklatan.
Hiris 1/2 biji bawang.
Blend cili, ikan bilis, bawang dan belimbing dlm food processor.
Tumis bawang hiris hingga naik bau, kemudian masukkan bahan yang di blend.
Goreng sehingga kering, perasakan dgn garam dan gula.
Masukkan sedikit kicap.
Tapis minyaknya dan sambal disimpan dalam bekas kedap udara.

Sangat heaven makan dgn nasik panas..SANGAT!!!!
Suami saya yang penah makan sambal hitam yang org Pahang buat kata " betullah rasa macam ni"

Published with Blogger-droid v2.0.6

No comments:

Post a Comment