Mee kari ni saya buat masa dua sebelum Ramadhan, dah post pun dkt blog lama.. Tp dah blog kena 'malaria' kan.. So saya post la lagi kat sini nak membanyakkan entry...hihihi
Kuah ;
3 -4 ulas bwg merah*
2 ulas bwg putih*
1 inci halia*
2inci kulit kayu manis
2 clove
1 buah pelaga
2 sudu besar cili boh
4-5 sudu besar kari di campur air jadi pes
200g santan
1 liter air
300g isi ayam
200g fish ball n fishcake
Blend *
Tumis kulit kayu manis cengkih dan buah pelaga.
Masukkan bhn* dan tumis sampai naik bau.
Masukkan cili boh dan tumis lg. Masukkan pes kari. Kacau rata dan masukkan suku liter air.
Masukkan ayam. Biar sampai didih. Masukkan santan. Perlahankan api.
Tambah air kira2 menepati kepekatan yg dikehendaki.
Masukkan fish ball n fishcake.
Biar reneh/ api sgt perlahan sampai waktu nk mkn..:)
Lain2;
300g mee kuning di celur air panas
Sawi juga dicelur
Telur rebus
Tauhu goreng dipotong dadu
# lagi sedap tak toleh mak mertua kalau ada kerang..hihi
# cepat dan mudah untuk dijadikan sajian open house atau jamu org dtg rumah.
No comments:
Post a Comment