Sunday, December 2, 2012

Resepi # 11 : Pastry creme

Assalamualaikum wbt..
Hye semua.. Lama tak update resepi kan.. Malu je, konon2 blog resepi tapi tak update..:p

Kebelakangan ni saya agak occupied dengan durian crepe.. Memandangkan sekarang ni memang menjadi dessert kegilaan.. Alhamdulillah rezeki Allah kan.. Kalau anda semua nak rasa boleh la dapatkan dari online store saya.. :)

Hari ni saya nak share resepi pastry creme. Pastry creme ni kalau kat Malaysia lebih dikenali sebagai custard.. Pastry creme ni boleh digunakan sebagai filling macaron atau filling puff atau filling crepe. Ada macam2 cara membuatnya di internet, so saya nk tambah lagi satu resepi.. Hihi

4 biji kuning telur
90g gula
50g tepung custard
450g susu
100g cream/ whipping cream

Campurkan semua bahan dan sebatikan.
Masak secara double boil. Sentiasa dikacau sehingga adunan kental.
Setelah kental, boleh diangkat dan tutup permukaan custard dengan plastik untuk elak ia ' membentuk kulit'
Sejukkan dan sedia untuk digunakan..

Senangkan?..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, October 12, 2012

Resepi #10 : Crushed Daim chewy choc cookies

Assalamualaikum wbt
Apa khabar semua...hihi lama tak update resepi buat2 tanya khabar plak.. Bukan tak mahu update, tapi sebab memang takde projek masak atau baking yang special untuk di update..

Hari ni sebenarnya hari yang sibuk sepatutnya tapi jadi macam tak sibuk. Eh apantah statement macam ni.. Sepatutnya hari ni ada dua jenis kuih yg perlu saya buat, tapi tetiba terjadi pula kuih yang ketiga, Crushed Daim chewy choc cookies (cd3c)..

Resepi ni saya guna resepi Kak Rima Bisos a toi, bezanya dia guna crushed butterfingers, saya guna chocolate Daim. Saya tambah juga sedikit coffee pekat dan serbuk koko.


Bhn2:

3 cawan tepung ( all purpose + medium flour)
11/2 tsp baking soda
1 tsp garam

225g butter (saya guna tatura)
11/2 cup gula castor

1 biji telur gred A
2 tsp kopi pekat - bancuh dan sejukkan
2 tbs serbuk koko
15-20 bungkus coklat daim

Ayak tepung, serbuk koko,baking soda dan garam.
Hancurkan coklat Daim dgn food processor.
Bancuh kopi pekat dan sejukkan.
Panaskan oven 165° dan alas dulang pembakar.
Dalam mixing bowl masukkan butter,  gula dan telur. Pukul sampai kembang.
Masukkan bancuhan kopi dan pukul lagi.
Masukkan bhn ayak dan coklat daim yang sudah hancur.
Kacau adun sampai sebati.
Masukkan dalam piping bag dan dropkan atas dulang pembakar.
Bakar pada suhu 165°c selama 10-12 min (cookies saiz 50sen).

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, October 3, 2012

Resepi #9 : Sourdough bread

Assalamualaikum wbt..
Hihi lama tak update kan.. Macam blank nak share resepi apa sebab masak pun lauk yang simple2... Hihi macam la resepi yang di share kat sini meletup2!!

Semenjak awal tahun 2012 saya gemar buat roti sendiri.. Salah satu sebabnya adalah kerana selera kami telah diperdaya oleh bau roti yang dibakar segar dari oven... 2-3 jenis yis saya try guna untuk buat roti ( mauripan, saf dan kijang), masing2 memberi rasa yang berbeza walaupun commercial yeast tu jenisnya sama saya.. Tu buat saya rasa nak try hasilkan roti dari dough yang diperam sendiri..

Kalau tengok dalam buku2 breadbaking mat saleh, sourdough ni popular betul... Lagilah saya berangan2 nak cuba.. So sedari minggu lepas saya mulakan prosesnya dengan membuat bread starter. Bread starter ni ada yis juga.. Tapi yisnya terdiri daripada pelbagai yis liar dari persekitaran.. Kalau dlm buku resepi ckp yis2 liar ni memberi rasa roti yang pelbagai juga...hiiiii lagi teruja nak rasa..

Resepi bread starter ;

Kulit mangga (daripada sebiji mangga)
3 sudu gula
Air
Tepung

{Hari 1-2}
Dalam satu balang masukkan kulit mangga, gula dan air ( sehingga tenggelam kulit mangga). Biarkan sehingga menghasilkan buih. Keluarkan kulit mangga untuk proses berikutnya.

{Hari ke 3-7}
Setiap hari tambahkan 1/3 cawan air dan 1/3 cawan tepung. Boleh dilihat pada tepung yang ditambah pada hari sebelumnya bubbling. Hidu juga bau starter tu, kalau ia berbau manis ( tapai), bermakna proses fermentasi starter berjalan dgn baik. Jika ia kelihatan kurang beraktiviti boleh letak sesudu kecil cuka untuk mengaktifkan persekitarannya ( saya tambahkan sedikit jus mangga).

{Hari ke 8 dan seterusnya}
Boleh digunakan untuk membuat roti atau terus menjadi starter (dan di beri makan..:p )

Resepi sourdough bread ;

500g tepung roti
250g starter
2 tsp garam
2 tbs gula - saya lupa letak
Air ( lebih kurang satu cawan setengah)

Campur semua bahan dan mix menggunakan hook sehingga adunan licin dan elastik - adunan yg sedia untuk dijadikan roti takka melekat pada dinding mixing bowl.
Selesai mengadun,rehatkan adunan sehingga naik sekali ganda - pastikan bowl ditutup.
Setelah naik, tumbuk adunan untuk sekatakan gas dalam adunan, rehatkan sekali lagi.
Bila doh dah naik, bahagikan kepada beberapa bahagian dan masukkan dalam baking pan.
Rehatkan sehingga doh mengembang 3/4 baking pan dan boleh dibakar.
Bakar 200° selama 25-30 minit.
Biar sejuk sebelum dipotong.

~ oleh kerana lupa letak gula roti saya tawar- :( nak nanges!
~ roti saya dibakar dlm loaf pan
~ roti ni menggunakan starter mangga, tapi rasa mangga muncul bila roti habis dikunyah - after taste rasa tangy mangga.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, September 22, 2012

Resepi #8 : Sambal hitam

Assalamualaikum wbt..
Dah banyak minggu asyik banyak hal je bila weekend.. Weekend ni pun awal pagi dah pegi kenduri di Banting. Dah alang2 pegi Banting, kami terus lah menyinggah ke Pasar Awam Banting nak beli daging tempatan. Bila kat pasar ni mmg syok survey bahan2 masak yang rare.. Hihi so bahan rare kali ini ialah belimbing buluh.

Belimbing buluh ni selalu saya guna dalam masak lemak cili padi. Tapi kali ni saya nak try masak sambal hitam. Resepi saya refer blog Madihaa

Saya buat ;

1 cawan belimbing yg direbus
2 cawan ikan bilis
1 cawan cili padi
2 1/2 biji bawang holland
Gula
Garam
Kicap lemak manis
Minyak untuk menumis

Rebus belimbing dalam periuk tanpa air. Biar ia reneh dlm jusnya sendiri sehingga ia bertukar warna kecoklatan.
Hiris 1/2 biji bawang.
Blend cili, ikan bilis, bawang dan belimbing dlm food processor.
Tumis bawang hiris hingga naik bau, kemudian masukkan bahan yang di blend.
Goreng sehingga kering, perasakan dgn garam dan gula.
Masukkan sedikit kicap.
Tapis minyaknya dan sambal disimpan dalam bekas kedap udara.

Sangat heaven makan dgn nasik panas..SANGAT!!!!
Suami saya yang penah makan sambal hitam yang org Pahang buat kata " betullah rasa macam ni"

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, September 20, 2012

Resepi #7 : Baguette & Loaf bread

Assalamualaikum wbt...
Hihi macam lama tak update blog walaupun bukan ada regular reader...hihi.. Last week both of us a bit bz.. Ada urusan client firm yang membuatkan hb kena outstation.. So again im a part of luggage lah...hihi..

Kali ni hb ada urusan pusaka client di Pej. Tanah Ipoh dan Mahkamah Tinggi Ipoh.. So since my birthday was just around the corner, kami arrange a honeymoon vacation lah sekali.. Haha as a present for my birthday.. Tapi mak arrange sendiri ok...hihi

Memandangkan trip tu makan masa 4 hari 3 malam, maka kena la singgah tido di mana2.. Malam pertami kami tido di Hotel Flemington di Taman Tasik Taiping. Kami recommend hotel ni kepada sesiapa yg dtg jalan2 kt Taiping.. The room n the breakfast were worth paying.. Cuma yg kurang selesa bila ternmpak stok beer kt parking lot.. Tapi jangan risau, ada Raintree Cafe untuk halal food.

Malam kedua kami tido di Bukit Merah Laketown Resort, bilik kami di bahagian Laketown Hotel. Memandangkan kami (saya) lambat booking online, maka kami terpaksa ambik bilik deluxe yang boleh muat 4-5 org walaupun kami hanya berdua.. Bilik ok, tapi tang makan pula sedikit hmmmmm... Le Lac Cafe di BMLR ni a bit punctual dgn waktu buffet.. Tapi kalau anda datang siang2, ada hawker street untuk anda cari makanan lain2 selain dari cafe tu.. Kalau yang ada anak2, BMLR ni fun untuk waterparknya.. Tapi kena byr tiket lain la kly nk masuk main2 kat situ.. Guest yg stay kat situ ada potongan 10% untuk tiket.

Malam ketiga, ni dah otw balik Selangor. Tapi sbb letih kami singgah tido di Zamita Resort. Resort ni sederhana ja, RM50 semalam tapi biliknya sangat selesa..

Oh berbalik pada resepi gambar di atas, sebenar roti ni roti plain je.. Roti biasa je.. Cuma kadang2 saya suka bentukkan jadi baguette untuk lebih handy bila mkn.. Tak payah potong pisau bagai...hihi

Resepi roti

500g tepung
11g yis ( satu paket)
1+1 cawan air - satu cawan guna untuk bancuh yis
1/2 cawan susu sejat
3tbs brown sugar
11/2 tsp garam

bancuh yis dgn air suam. Letak 1/2 tbs gula sbg mknn yis. Biar sampai berbuih.
Dlm mangkuk besar masukkan tepung, garam dan gula.
Buat telaga tengah tepung dan masukkan bacuhan yis.
Masukkan susu dan uli.
Teruskan uli sambil masuk air sikit2.
Uli sampai permukaan adunan licin dan elastik. Tanda dah selesai tu bila adunan xlekat kat tgn.
Biar adunan kembang sekali ganda. Bila dah kmbang tumbuk adunan untuk sebarkan gasnya.ketatkan doh dan rehatkan sekali lg.
Dah kmbang, sebarkan gasnya lg dan bahagi2 ikut saiz dikehendaki.
Bentukkan, rehatkan kejap dan bkr.
Suhu 165° api atas bwh 25min untuk bentuk baguete, 45min untuk roti loaf.

Saya guna mixer 5liter volume, jadi mixer saya boleh mix adunan 1kg roti.. Jadi untuk roti ni saya just dump everything dalam bowl dan biarkan mixer bekerja... Haha dasar mls kan..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, September 9, 2012

Resepi #6 : Kuih bakar @ bahulu kemboja

Assalamualaikum wbt.
Camna dengan hari2 syawal korang? Ours biasa2 aja.. Since tahun ni kami tak organize any open house, hihi tapi kami rajin attend almost all open house which was invited la.. Hihi yang tak invite kalau ada kambing golek rasa nak gak pergi...hihi..

Sabtu lalu, lepas menyelesaikan hal2 kerja Zul Nawawi Raden & Co, kami rush ke Hulu Langat attend open house cousin saya. Otw nak ke rumah cousin saya tu akan lalu dpn Bahulu Classiq..kami suka mkn kat sini n beli kuih bakar diorg.. Tapi misi kami pun hari ni makan, maka tak singgah la kat BC hari ni..

Dah balik ke rumah tetiba cam teringat2 lak nk makan kuih bakar..maka membancuh la kita seadunan kuih bakar ye...hihi

Bahan2 :

2 cawan tepung gandum
3 biji telur
2 tsp pandan paste*
250ml air*
500ml santan
1 cawan penuh gula
1/2 tsp garam
*kalau takda boleh blend 4 helai pandan dgn 250ml air dan tapis ambil airnya. Ni lebih natural :)
Bijan
Butter untuk lengser loyang

Panaskan oven 200°c dan lengserkan loyang yang nak digunakan dengan butter.
Bancuh semua bahan. Kacau sampai tiada ketulan.
Panaskan loyang dlm oven dlm 5min. Curahkan adunan dan sambung bakar.
Setelah kira2 10min proses membakar , taburkan bijan pada permukaan kuih.
Sambung bakar sehingga permukaan kuning kecoklatan ~ sekitar 50min kombinasi api bawah, atas bawah.
Ting!
Nom..nom.. Eh kena tunggu sejuk baru potong eh..hihi

# 1 cawan gula saya ni sekitar 150g.. Maybe boleh tambah sikit lagi jika anda suka manis.. But for us just nice.
# adunan di atas boleh dapat 3-4 acuan kuih bakar. Tapi saya guna 1 acuan bundt dan satu loyang 6". Tebal around 2.5-3 ".
#saya guna santan kotak. Kalau nak lebih umpph santan perah adalah digalakkan.. Tapi saya 'kurang rajin'..hihi

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, September 4, 2012

Resepi #5 : Savoury bread pudding

Assalamualaikum wbt.. Hari ni kita sarapan savoury bread pudding uolls.. Sebenarnya bread pudding ni ada macam2 versi tapi memandangkan ada lebihan buat kuah spaghetti bolognese, so jangan membazir, sila transformkan jadi savoury bread pudding.

Caranya ;

Ambik loaf pan - apa2 pan yg ada kt rumah tu boleh je guna.
Susun dua keping roti yang dikoyakkan pada dasar pan.
Kisarkan blackpepper, tuangkan separuh bancuhan ( 1/2cawan susu + 1 biji telur).
Letak sos spaghetti bersama chunk meatball.
Tutup dengan selapisan mozarella sagat.
*ulang cara kerja atas sampai penuh pan. - loaf pan ni kecik je. So ulang dua kali je.
Bakar selama 25min dgn 150°c api atas bawah.
Tutup pan dgn aluminium foil, 10 min terakhir baru bukak untuk bagi kesan crusty pada cheese tu. - hihi tapi saya lupa..
Ting!
Nom..nom..nom..nom..nom...

Eh lupa nak bagitau dah mkn..:)

# rasa macam lasagna.
# my version a bit lembik sbb xcukup telur
# tak yah tambah garam..mozarella biasanya a bit masin dah.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, September 2, 2012

Resepi #4 : Homemade beef patties with brown sauce

Assalamualaikum wbt.. Hihi currently my blog keep talking about food.. No wonder the writer constantly fat haha.. Tapi mmg blog ni diset up untuk kongsi resepi walaupun orang tak mintak..hihi

Since im lazily lepak at home, anytime i could watching tv,  tido and watched tv back.. Unless there's some days kena dok merempit jadi despatch ka jadi PA ka or even driver.. But lucky kan ada Astro, ulangan is a must! Haha.. Jadi fav channel ialah 707.. Travel & Living Channel..

Bila dok tengok TLC all day long tu, mmg tak boleh tidak mesti dok terpengaruh ngan Man Vs Food presented by Adam Richman.. Esp part makan steak atau burgers.. Terliur ok.. Tapi memandangkan nk gi Amerika tu jauh kan, kita buat kat Malaysia je yeh...

Talking about burgers, pioneer burger kat Msia ni Ramly burgers la kot kan.. Pastu ada la memacam burgers lain muncul..Otai burgers lah, burgers oblong lah..kebelakangan ni nmpak kt fb sikit2 org upload pic burger bakar..

Ok so how to make your own burger bakar at home?

230g daging cincang - boleh guna daging biasa dan kisar dlm food processor
2 tsp ground blackpepper
1 tsp garam
11/2tbs olive oil

Gaul semua bhn. Bahagi kepada dua dan dikepal untuk di bentuk burger patty.
Panaskan grill pan, dan goreng sampai masak.
Kuarkan dari grill pan dan rehatkan patties berkenaan.

Brown sauce

2tbs butter
11/2 tbs tepung gandum
1-2 cawan air
1/3 cawan susu sejat
2 tsp ground blackpepper

Gunakan pan goreng patties tadi dan cairkan butter sehingga kecoklatan.
Masukkan tepung.pastikan tepung disaluti butter.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan whisk untuk biar adunan sos licin dan tidak terlalu pekat.
Masukkan blackpepper dan masukkan susu.
Season dgn garam.dah didih sikit dan kepekatan sedang2, sedia untuk dihidang.

Bila nak assemble ;

Toast roti! - tapi pagi ni saya mls.kuali guna buat sos..hihi
Letak tomato slice.
Letak patties.
Letak brie cheese.
Curah brown sauce.
Nom nom nom nom nom......

Eh dah habis :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, September 1, 2012

Resepi #3 : Lemon meringue pie

Sebenarnya kan saya macam tak berapa nak tahu apa beza tart dengan pie.. Basically komponennya nampak sama.. Tapi sebab resepi yang saya gunapakai ni dia bagi tajuk lemon meringue pie, jadi saya pun ikut le letak nama resepi ni gitu..hihi

Lemon meringue pie

Pastry
1 cup self raising flour
1 cup allpurpose flour
120g unsalted butter
1/3 cup castor sugar
1 yolk - white simpan untuk meringue
1/3 tsp salt
Ice water

Campurkan kedua2 tepung. Masukkan garam
Masukkan butter dan rub dgn tepung sehingga membentuk crumb - boleh guna food processor.
Masukkan kuning telur dan adunkan sehingga doh boleh digumpal menjadi bola.
Sekiranya adunan masih berderai tmbh kan air sedikit demi sedikit menggunakan sudu.
Bungkus adunan dlm cling film dan simpan dlm peti sejuk.

Lemon curd
2 lemon skin -grated
1 cup air
1/2cup lemon juice
3 tsp cornstarch
3 yolk - white for meringue
1 3/4 gula castor - saya guna 1 cup molases dan 3/4 cup castor sugar
2 tbs butter

Parut kulit lemon -ambil bhgian kuning sahaja
Perah air lemon. Jika xcukup 1/2 cup blh tmbh dgn air biasa.
Panaskan gula dan 1 cup air dalam periuk. Sementara itu kocak telur bersama air lemon. Masukkan cornstarch dan kocak lagi.
Bila air gula dh mendidih masukkan campuran kuning telur secara perlahan dan sentiasa dikacau.
Masak sehingga ia mengental. Masukkan butter dan masukkan dlm piping beg. Biarkan ia sejuk dlm peti ais.

Meringue
3 egg white
0.8 part of egg white castor sugar - jika putih telur 100g,  gula ialah sebanyak 80g.

Whisk putih telur sampai berbuih.
Sambil mesin berputar masukkan gula sedikit demi sedikit.
Teruskan pukul sehingga stif peak - stiff peak bila meringue tu bertanduk atau jika mangkuk adunan diterbalikkan selama lebih 10saat isi dalam mangkuk tak jatuh langsung.

Roll pastry crust sejuk tadi dan masukkan dlm tin pembakar.
Sejukkan sebentar dalam fridge selama 5-10min
Blind bake ( bakar tanpa isi dan atasnya letak kertas baking diisi bijirin/kekacang) selama 12 min dgn suhu 170c
Keluarkan dari oven dan keluarkan kertas dan bijirin.
Sapukan putih telur pada pastry. Bakar semula selama 5min pada suhu sama - saya terlupa step ini :(
Bila pastry ready, masukkan lemon curd dan top di atasnya dengan meringue dan bkr semula pada suhu yang sama selama 30-35 min atau sehingga meringue browning.
Biarkan sejuk seketika dlm oven dgn pintu oven terbuka.

* tindakan memarut kulit lemon akan enhance lemon mengeluarkan byk air an lebih beraroma
* jus dari sebiji lemon dah memadai sbb saya guna dua biji husband saya kata " lemon custard ni kaw sangat!"
* tepung jagung bertindakan sbagai bhn pengental custard. Jangan terlalu banyak untuk elak rasa berkapur.
* step yang saya lupa tu juga step critical sbb ia menyebabkan pastry crust cepat soggy (lembik).

Published with Blogger-droid v2.0.6

Resepi #2 : Mee kari

Mee kari ni saya buat masa dua sebelum Ramadhan, dah post pun dkt blog lama.. Tp dah blog kena 'malaria' kan.. So saya post la lagi kat sini nak membanyakkan entry...hihihi

Kuah ;
3 -4 ulas bwg merah*
2 ulas bwg putih*
1 inci halia*
2inci kulit kayu manis
2 clove
1 buah pelaga
2 sudu besar cili boh
4-5 sudu besar kari di campur air jadi pes
200g santan
1 liter air
300g isi ayam
200g fish ball n fishcake

Blend *
Tumis kulit kayu manis cengkih dan buah pelaga.
Masukkan bhn* dan tumis sampai naik bau.
Masukkan cili boh dan tumis lg. Masukkan pes kari. Kacau rata dan masukkan suku liter air.
Masukkan ayam. Biar sampai didih. Masukkan santan. Perlahankan api.
Tambah air kira2 menepati kepekatan yg dikehendaki.
Masukkan fish ball n fishcake.
Biar reneh/ api sgt perlahan sampai waktu nk mkn..:)

Lain2;
300g mee kuning di celur air panas
Sawi juga dicelur
Telur rebus
Tauhu goreng dipotong dadu

# lagi sedap tak toleh mak mertua kalau ada kerang..hihi
# cepat dan mudah untuk dijadikan sajian open house atau jamu org dtg rumah.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, August 31, 2012

Resepi #1 : Meatball bolognese spaghetti

Lama sungguh tak berblog.. Lebih2 lagi bila blog lama tetiba ala2 demam malaria.. Maka hari ni saya men set up blog baru yang berfungsi untuk mengkompilasikan apa2 hasil masakan yang dah termasak sebelum ni..hihi

So kita start entry resepi dengan satu resepi mudah lagi marvelous.. Haha mun-pel je ngaku marvelous.. Tapi mmg tak tipu..husband saya tambah tiga kali ok..:)

Meatball bolognese spaghetti

Bahan;

300g spaghetti direbus - saya guna angel hair
(simpan 1 cawan air rebuan untuk sediaan memasak kuah)

300g daging cincang ramly - saya guna daging dan kisar dalam food processor
1tsp garam
1tsp ground blackpepper
2tbs olive oil

Gaul semua bahan dan dikepal bulat2.
Panaskan saute pan atau pan grill, sear meatball tadi sampai permukaan luarnya nmpk brown caramel.
Setelah selesai semua meatball di pan sear, deglaze pan dgn air untuk tanggalkan jus2 meatball tadi dan ketepi air tadi. Pan sama digunakan untuk masak sos.

Setengah biji bawang besar dicincang
11/2tbs cili boh/ cili paste
4tbs tomato puree /paste
2 bay leaf
Secubit oregano
11/2 cawan jus deglaze daging
1/2 cawan air rebusan pasta
Garam secukup rasa

Tumis bawang sehingga wangi.
Masukkan cili paste dan tumis lagi.
Masukkan tomato puree dan daun bay. Masukkan air jus daging.
Biar reneh dan masukkan meatball yang sudah pan seared tadi.
Bila kuah mula memekat masukkan air rebusan pasta dan biar lagi sehingga reduce lagi.
Perasakan dgn garam dan oregano.
Sedia untuk dihidang.

Masa on plate, taburkan daun parsley cincang. Hihi tapi memandangkan saya tiada daun parsley hari ni, saya modified dgn daun ketumbar cincang.. Haha kalau kawan kucing saya makan mesti dia komplen bau kumbang..

# resepi bolognese itali tak letak cili paste kot, klu nak hot and spicy diorg makan dgn chili flakes.. Sila kumpul chili flakes Domino's banyak2.. Ni bolognese malaysian taste lah..hihi

P/s : macam sengal nak update blog..maklum la lama cuti..hihi

Published with Blogger-droid v2.0.6